Vaša košarica je prazna.

Vaša košarica je prazna.

Oljarna Kocbek

NasvetiŠtajersko prekmursko bučno olje Slovenija – Razlike med svetlo in temno etiketo Kocbek
Svetla temna etiketa Oljarna Kocbek

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija – Razlike med svetlo in temno etiketo Kocbek

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je od leta 2013 uradno slovenski proizvod (olje zaščiteno z geografsko označbo), ki je registriran v evropski uniji. Na območju Štajerske in Prekmurja je dolgoletna tradicija pridelave oljnih buč in predelave bučnih semen v bučno olje, ki sega v 18. stoletje. O tem priča prva stiskalnica, ki je bila ustanovljena na Štajerskem v Framu že leta 1750. V oljarni Kocbek še danes ohranjamo tradicijo predelave, ki smo jo začeli leta 1929. Sodelujemo z lokalnimi (domačimi) predelovalci in uporabljamo izključno surovino (bučna semena) slovenskega porekla.

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija

Svetla etiketa

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija z zaščiteno geografsko označbo je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen, katera so pridobljena iz buč (Cucurbita pepo) in predelana na območju Štajerske in Prekmurja. Je temno zelene do rdeče barve, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom.*  

V oljarni Kocbek smo (glede na načina mletja bučnih semen) Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija označili s svetlo (beige) etiketo. Pri postopku toplega stiskanja za ta olja, se semena meljejo v valjčnem mlinu, kjer sta valja iz kovine. 

Štajersko prekmrusko bučno olje Slovenija označeno pod etiketo svetle barve so namenjena prodaji na domačem trgu – na izbranih prodajnih mestih in trgovskih ponudnikih.

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija

Temna etiketa

V oljarni Kocbek smo (glede na načina mletja bučnih semen) Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija označili s temno (zeleno) etiketo.

Olja, pakirana pod etiketo temne barve so narejena iz semen, ki jih pred predelavo prečistimo in sortiramo. To se naredi s pomočjo stroja, ki izloča primesi (meso od buč, olupke, olupljena oz. poškodovana semena – to, kar smo pri pobiranju semena iz buč z roko ali s strojem pobrali iz buč), ter tako dobimo očiščena in nepoškodovana semena, ki posledično dajo olja najvišje možne kakovosti. 

Pri postopku toplega stiskanja se semena meljejo na prave kamne, kar da olju še odtenek temnejšo barvo, večjo gostoto in malenkost drugačen okus.

Štajersko prekmrusko bučno olje Slovenija označeno pod etiketo temne barve so namenjena prodaji na tujih trgih, v Sloveniji pa samo izbranim prodajnih mestom, ter darilnim kompletom.

Štajersko prekmrusko bučno olje Slovenija ima ugodno maščobno kislinsko sestavo, in sicer vsebuje okrog 18g nasičenih maščobnih kislin, okrog 32g mono nenasičenih maščobnih kislin in okrog 50g poli nenasičenih maščobnih kislin.** 

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je bogat vir tokoferolov, kajti olje vsebuje okrog 50 mg vitamina E v 100 g olja.***

Prejmite knjižico receptov z izdelki Kócbek

Izpolnite spodnji obrazec in na vpisan e-naslov boste prejeli izbrane recepte oljarne Kócbek. 

*Povzetek iz potrjene specifikacije za Štajersko prekmursko bučno olje  št.324-55/01/58 GIZ Golica), potrjenega s strani Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v skladu s predpisom, ki ureja postopke za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil. In pravilnika sprejetega na podlagi tretjega odstavka 46. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) o geografski označbi Štajersko prekmursko bučno olje, ki ga je izdal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

** V skladu z določili iz 1.odstavka 8.člena Uredbe 1924/2006 in njene priloge.

*** V skladu z določili iz 1.odstavka 8.člena Uredbe 1924/2006 in njene priloge.

ŠPBO je bogat vir tokoferolov, vezanih na vsebnost vitamina E, saj jih izdelek vsebuje v znatni količini, določeni v Prilogi Direktive 90/496/EGS oz določenih z odstopanji, odobrenimi v členu členu 7 Uredbe (ES) št. 1925/2006.

Deli nasvet:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Poglej ostale nasvete

Oljna terapija sončnično olje - Oljarna Kocbek
Nasveti
admin

Oljna terapija

Hladno stiskano sončnično olje se uporablja za oljno terapijo, ki v naravni medicini postaja vse bolj prepoznavno. Pionir metode žvrkljanja olja v ustih, t.i. oljne terapije je ruski zdravnik dr.Karach.

Preberi več »
blog-toplo-hladno-stiskanje-oljarna-kocbek
Nasveti
admin

Hladno in toplo stiskanje

Pri postopku hladnega stiskanja ni nobene obdelave semena. Semena se ne meljejo, ne segrevajo ali pražijo, temveč se iz celih semen iztisne olje s posebno stiskalnico za razliko od načina toplega stiskanja, kjer se semena pražijo in mehansko obdelajo.

Preberi več »
Objavite komentar
Oljarna Kocbek Sledite nam na instagramu

Znanje in izkušnje sta Alojz in Antonija prenašala na sina Antona, le ta pa na svojega sina Gorazda, ki pa danes predstavlja že tretjo generacijo v družini KOCBEK. Gorazd želi nadaljevati tradicijo svojega deda in očeta ter tako ohraniti dobro ime in vrhunsko kakovost.

0

KošaricaSubtotal

0.00
X