Pomen maščob

Pomen maščob

Pomen maščob

Tudi o njihovem negativnem vplivu na hujšanje in rezultate v športu. V zadnjem obdobju, pa se je s pomočjo medijev že počasi začela uveljavljati realnejša slika o maščobah, vendar osveščenost povprečnega potrošnika še zdaleč ni takšna, kot bi morala biti. Maščobe našemu telesu dajejo energijo, saj imajo veliko kalorično vrednost (9 kcal/gram).

Maščobe v prehrani

Vplivajo tudi na količino pozitivnega holesterola v krvi. Lahko se skladiščijo in so vedno na voljo, ko organizem potrebuje energijo. Sodelujejo v izgradnji živčnih tkiv, pri tvorbi hormonov, so temeljne pri nastajanju žolčnih soli, prenašajo vitamine (A, E, D, K), so izvor esencialnih maščobnih kislin: linolne in linolenske kisline; nekatere maščobne kisline pa imajo pomembno vlogo pri preprečevanju srčno žilnih bolezni.

Maščobnih kisline

Kljub velikim količinam zaužitih maščob, lahko telesu primanjkuje tako imenovanih esencialnih (nujno potrebnih) maščobnih kislin. Telo jih namreč ni sposobno samo sintetizirati in jih moramo vnašati s hrano. Gre za linolno kislino, ki je osnova za nastanek omega-6 maščobnih kislin (bučno, sončnično, sezamovo olje,…), in linolensko kislino, ki je osnova za nastanek omega-3 maščobnih kislin (laneno seme, ribjo olje). Obe kislini sta osnovi za nastanek dolgoverižnih poli nenasičenih maščobnih kislin.