O bučah

Buče skozi zgodovino

Buče spadajo med najstarejše zelenjadnice na svetu, saj jih najdemo že na jedilnikih starih Egipčanov, Kitajcev in drugih.

Ljudje že več stoletij vzgajamo vedno nove vrste, njihovo zdravilnost in kulinarično raznovrstnost pa smo odkrili šele v zadnjih desetletjih. V majhnih zelenkastih semenih namreč tiči cel kup hranilnih snovi, ki so nujno potrebne človeškemu telesu. Telo krepijo, mu dajejo energijo, poleg tega pa s svojimi hranilnimi snovmi pripomorejo k zdravju ali ga ohranjajo.

Bučna semena

Bučna semena vsebujejo veliko vitaminov, kot so provitamin A, vitamin B, C in E.

Zelo so pomembni minerali, kot so kalcij, železo, magnezij in nekateri mikroelementi (selen, cink), ter nenasičene maščobne kisline. Uspešno se uporabljajo pri zdravljenju funkcijskih motenj mehurja, že od nekdaj pa veljajo tudi za zdravilo proti črevesnim zajedavcem (trakuljavosti). Po najnovejših raziskavah je mogoče z učinkovinami v peškah zaustaviti hitro povečanje prostate, poleg tega se okrepi delovanje mehurja in zmanjša tiščanje na vodo. S pravočasnim preventivnim uživanjem bučnih pešk lahko bistveno zmanjšamo število operacij.

Bučna semena