Bučkina sončeca

Bučkina sončeca

Testo

  • 250 g moke (pol bele, pol polnozrnate)
  • 20 g kvasa
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 10 g masla
  • 1 žlica bučnega olja
  • 1 dcl mlačnega mleka
  • 90 g popraženih zdrobljenih bučnih semen

Nadev

  • 300 g očiščene oranžne buče
  • 1/2 čebule
  • 1 strok česna
  • 4 žlice bučnega olja
  • 1 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlička kurkume (po želji za bolj intenzivno barvo)
  • 35 g jogurta
  • 35 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • 15 tankih rezin (trakov) buče

Iz sestavin pripravimo čvrsto kvašeno testo. Med vzhajanjem testa bučo narežemo na večje kocke, čebulo in česen pa drobno sesekljamo. Bučo 5 minut pražimo na bučnem olju, nato dodamo čebulo in česen, ter pražimo še 3 minute. Dolijemo zelenjavno jušno osnovo, dodamo kurkumo in kuhamo 20 minut, da se buča zmehča. Vse sestavine pretlačimo s paličnim mešalnikom. Smetano, jogurt in jajce dobro razžvrkljamo in primešamo bučkinemu pireju, ko se ta nekoliko ohladi. Po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Testo razvaljamo v velikost modela in nadevamo z bučkinim nadevom, ter pečemo okoli 20 minut pri temperaturi 190 stopinj Celzija.