Riba, jurčki in bučno olje

Riba, jurčki in bučno olje

Sestavine

  • 4 fileji smuča cca. 150 g (alternativa file lososove ali navadne postrvi)
  • 250 g riža za rižoto (arborico, carnaroli,..)
  • 8 majhnih jurčkov
  • 2 žlici masla
  • 2 šalotki
  • 75 ml belega vina
  • cca. 500 ml vroče zelenjavne juhe
  • 7 žlic olivnega olja
  • 2 žlici parmezana
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

Omaka

  • bučno olje
  • 2 šalotki
  • 70 g masla
  • 170 ml ribjega fonda (ali zelenjavnega)
  • 100 ml sladke smetane
  • 3 žlice belega vina
  • 3 žlice bučnega olja

1. Za omako sesekljajte olupljeni šalotki in ju stekleno opražite v 20 g masla. Dolijte fond in smetano ter pokuhajte na polovico. Dodajte vino, bučno olje in preostalo maslo ter zmiksajte s paličnim mešalnikom. Omako začinite s soljo in poprom.

2. Za rižoto šalotki olupite, drobno sesekljajte in stekleno opražite v 3 žlicah olja. Dodajte riž, pražite 1 minuto, dolijte vino in ga pustite skoraj v celoti povreti. Nato dolivajte juho in med stalnim mešanjem kuhajte riž do al dente.

3. Jurčke narežite na tanke rezine, opražite v ponvi na maslu, začinite s soljo in poprom ter jih skupaj s peteršiljem in parmezanom vmešajte v rižoto.

4. Fileje smuča solite in poprajte. V ponvi segrejte preostalo olje, vanjo položite fileje s kožo navzdol in jih pecite na močni vročini, da koža postane hrustljava. Na ogrete krožnike naložite rižoto in ribje fileje ter naokrog oblijte z omako iz bučnega olja. Jed lahko okrasite s celimi pečenimi rezinami jurčka.