Ribji fondue

Ribji fondue

Sestavine

  • 20 dag filejev postrvi
  • 20 dag filejev lososa
  • 20 dag filejev škarpene
  • 20 dag filejev osliča
  • sok 1 limone
  • sol
  • beli poper
  • 1 cela limona
  • peteršilj
  • pribl. 7 dcl hladno stiskanega bučnega olja

Ribje fileje operemo, osušimo, pokapljamo z limoninim sokom, posolimo in popramo. Če je potrebno, poberemo iz njih kosti s pinceto. Fileje postavimo za kratek čas v zmrzovalnik, da malo otrdijo. Nato jih vzamemo iz zmrzovalnika, narežemo na kocke in jih zložimo na ploščo. Limono olupimo, narežemo na rezine, peteršilj operemo. S peteršiljem in z rezinami limone okrasimo fileje na krožniku. Hladno stiskano bučno olje segrejemo v posodi za fondue, nakar ga postavimo na grelec, da ostane olje vroče. Posebno pozornost namenimo olju, da uporabimo svežega in ga ne pregrejemo, da obdrži svojo aromo. Fileje nabodemo na dolge vilice in jih za kratek čas namočimo v vroče olje. Ribjemu fondueju lahko ponudimo francoski kruh, dušen riž z ingverjem, majonezo s koprom ali pikantno paprično omako. Veliko užitkov pri pripravi in dober tek!