Vaša košarica je prazna.

Vaša košarica je prazna.

Oljarna Kocbek

NasvetiHladno in toplo stiskanje
blog-toplo-hladno-stiskanje-oljarna-kocbek

Hladno in toplo stiskanje

Kakšna je razlika med hladnim in toplim stiskanjem bučnega olja?
blog-toplo-hladno-stiskanje-2-oljarna-Kocbek

Toplo stiskanje

Pri toplem stiskanju oz. tradicionalnem postopku, se semena mehansko in termično obdelujejo. Najprej se v valjčnem mlinu zmeljejo, nato se v mešalcu umešajo z vodo (voda je tista, ki preprečuje, da bi se semena pri praženju zažgala, kar omogoča pridelavo 100% čistega olja), nato se v ponvah popražijo med 100°C in 110°C in na koncu stisnejo v stiskalnici. Tako pridobimo olje, ki ima značilno temno barvo in gostoto, močno diši ter je intenzivnejšega okusa. Pri tovrstni predelavi, potrebujemo v povprečju 3 kg bučnih semen za 1l bučnega olja

Hladno stiskanje

Postopek hladnega stiskanja je popolnoma drugačen. Tukaj se semena ne obdelujejo. Se pravi ni mletja, ni mešanja, ni segrevanja ali praženja, temveč se s posebno stiskalnico iz celega semena samo iztisne olje. Bistvo hladnega stiskanja je, da temperatura, ki nastaja zaradi pritiska v trenutku, ko stisnemo semena, ne presega 40°C. Tako pridelano olje nima značilnosti toplo stiskanega olja, temveč je svetlejše barve, ni tako gosto, vonja skoraj nima oz. je zelo nežen, okus pa je prav tako zelo blag – kot da bi jedli surova bučna semena. Pri postopku hladnega stiskanja je tudi izkoristek bistveno manjši, saj potrebujemo za 1l olja, vsaj 6 kg bučnih semen.

Hladno stiskanje - Oljarna Kocbek

Prejmite knjižico receptov z izdelki Kócbek

Izpolnite spodnji obrazec in na vpisan e-naslov boste prejeli izbrane recepte oljarne Kócbek. 

Deli nasvet:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Poglej ostale nasvete

Oljna terapija sončnično olje - Oljarna Kocbek
Nasveti
admin

Oljna terapija

Hladno stiskano sončnično olje se uporablja za oljno terapijo, ki v naravni medicini postaja vse bolj prepoznavno. Pionir metode žvrkljanja olja v ustih, t.i. oljne terapije je ruski zdravnik dr.Karach.

Preberi več »
Nasveti
admin

Kulinarično doživetje v oljarni Kócbek

𝐈𝐳 𝐃𝐮𝐛𝐚𝐣𝐚 𝐯 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐨 – 𝐤𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢𝐜̌𝐧𝐨 𝐝𝐨𝐳̌𝐢𝐯𝐞𝐭𝐣𝐞 𝐯 𝐨𝐥𝐣𝐚𝐫𝐧𝐢 𝐊𝐨́𝐜𝐛𝐞𝐤 V oljarni Kócbek smo prvič izvedli nepozabno 𝐊𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢𝐜̌𝐧𝐨 𝐞𝐤𝐬𝐩𝐥𝐨𝐳𝐢𝐣𝐨 𝐨𝐤𝐮𝐬𝐨𝐯

Preberi več »
Kuharski chef Tomaž Kavčič - Oljarna Kocbek
Nasveti
admin

Kuharski chef Tomaž Kavčič

Jedi Tomaža Kavčiča poznajo okuse, arome, teksture in kombinacije. Mojster kulinaričnega ustvarjanja uporablja tehnike, učinke in zgodbe, ki vključujejo vse čute našega doživljanja. Ceni domače, lokalno in podpira slovenske zgodbe.

Preberi več »
Objavite komentar
Oljarna Kocbek Sledite nam na instagramu

Znanje in izkušnje sta Alojz in Antonija prenašala na sina Antona, le ta pa na svojega sina Gorazda, ki pa danes predstavlja že tretjo generacijo v družini KOCBEK. Gorazd želi nadaljevati tradicijo svojega deda in očeta ter tako ohraniti dobro ime in vrhunsko kakovost.

0

KošaricaSubtotal

0.00
X