Hladno in toplo stiskanje
Toplo stiskanje
Pri toplem stiskanju oz. tradicionalnem postopku, se semena mehansko in termično obdelujejo. Najprej se v valjčnem mlinu zmeljejo, nato se v mešalcu umešajo z vodo (voda je tista, ki preprečuje, da bi se semena pri praženju zažgala, kar omogoča pridelavo 100% čistega olja), nato se v ponvah popražijo med 100°C in 110°C in na koncu stisnejo v stiskalnici. Tako pridobimo olje, ki ima značilno temno barvo in gostoto, močno diši ter je intenzivnejšega okusa. Pri tovrstni predelavi, potrebujemo v povprečju 3 kg bučnih semen za 1l bučnega olja
Hladno stiskanje
Postopek hladnega stiskanja je popolnoma drugačen. Tukaj se semena ne obdelujejo. Se pravi ni mletja, ni mešanja, ni segrevanja ali praženja, temveč se s posebno stiskalnico iz celega semena samo iztisne olje. Bistvo hladnega stiskanja je, da temperatura, ki nastaja zaradi pritiska v trenutku, ko stisnemo semena, ne presega 40°C. Tako pridelano olje nima značilnosti toplo stiskanega olja, temveč je svetlejše barve, ni tako gosto, vonja skoraj nima oz. je zelo nežen, okus pa je prav tako zelo blag – kot da bi jedli surova bučna semena. Pri postopku hladnega stiskanja je tudi izkoristek bistveno manjši, saj potrebujemo za 1l olja, vsaj 6 kg bučnih semen.
Prejmite knjižico receptov z izdelki Kócbek
Izpolnite spodnji obrazec in na vpisan e-naslov boste prejeli izbrane recepte oljarne Kócbek.
Deli nasvet:
Poglej ostale nasvete
Oljna terapija
Hladno stiskano sončnično olje se uporablja za oljno terapijo, ki v naravni medicini postaja vse bolj prepoznavno. Pionir metode žvrkljanja olja v ustih, t.i. oljne terapije je ruski zdravnik dr.Karach.
Gorazd Kocbek – Intervju
“Pri nas ohranjamo tradicijo, ki jo je začel že moj ded. Stroji in prostori so še vedno takšni, kot pred leti in ob vstopu v oljarno vas prevzame pridih nostalgije.”
Hladno in toplo stiskanje
Pri postopku hladnega stiskanja ni nobene obdelave semena. Semena se ne meljejo, ne segrevajo ali pražijo, temveč se iz celih semen iztisne olje s posebno stiskalnico za razliko od načina toplega stiskanja, kjer se semena pražijo in mehansko obdelajo.
Objavite komentar
Za objavo komentarja se morate prijaviti.